Sollicitatie tips:

Er zijn in Nederland veel initiatieven waarbij vacatures worden aangeboden aan participanten / werkzoekenden. Toch komen er hier soms valkuilen voor, bijvoorbeeld om alleen uw gegevens te verzamelen of u later te vragen om een donatie. Veel tips kunt u krijgen via websites van diverse uitzendbureau's, recruiters en via werk.nl.

Denk bij het zoeken altijd aan uw privé gegevens. Tijdens uw zoektocht kunt u bijvoorbeeld terechtkomen op blogwebsites, onder andere gemaakt in Wordpress, welke geen enkele vorm van privacy bieden voor uw persoonlijke gegevens maar wel 'vrijwilligerswerk' aanbieden. Controleer op de website waar u gegevens gaat invullen of deze is voorzien van een beveiligingscertificaat en zoek op de website of u informatie kunt vinden of uw gegevens veilig zijn opgeslagen. Kijk in geval van vrijwilligerswerk altijd of het niet gaat om arbeid waar normaal gesproken loon tegenover staat. Als u gebruik maakt van vacaturewebsites dan is het goed mogelijk dat uw mailbox volstroomt met spamberichten. Maak daarom een alternatief mailadres aan die u alleen gebruikt voor sollicitatieactiviteiten.
Let er op dat als u bijlages meestuurt uw Burger Service Nummer niet zichtbaar is voor de ontvanger.

Gaat u langs bij een onderneming laat hen dan geen kopie maken van uw paspoort of indentiteitskaart maar doe dit- indien zij een kopie verlangen- zelf. Ook dan heeft u de mogelijkheid om het BSN te verwijderen.

Neemt een recruitmentbedrijf contact met u op? Wellicht hebben zij werk! Het kan echter ook voorkomen dat men alleen informatie over u wilt vastleggen 'omdat dit goed voor de cijfers is' of u aangeven om te verhuizen omdat het dan gemakkelijker is om werk voor u te zoeken.

Maakt u gebruik van 'Social Media'? Houdt u er dan rekening mee dat 'internet zoekmachines' (bots) de gegevens kunnen indexeren. Wat u schrijft kan, ondanks dat u het voor uzelf verwijderd, vaak gewoon teruggevonden worden.