Participatiebaan:

Een participatiebaan betreft altijd additioneel werk waarbij de werkzaamheden niet behoren tot het werk dat door een betaalde arbeidskracht kan worden uitgevoerd. Er moet immers voorkomen worden dat er verdringing van arbeidsplaatsen kan plaatsvinden, zowel binnen het bedrijf als daarbuiten.

Werkbedrijven kunnen u een contract aanbieden waarbij u gaat werken met behoud van uitkering. Ook hier geldt dus dat er geen sprake mag zijn van werkzaamheden die ook uitgevoerd (kunnen) worden door mensen met een vast salaris. Denk hierbij aan vacatures zoals productiemedewerker, medewerker schoonmaak of congiërge. In het contract zal wellicht de functietitel worden beschreven als 'algemeen medewerker'. Deze titel is te breed: het kan niet worden nagegaan welke werkzaamheden u gaat uitvoeren op zowel korte als lange termijn. Vraag daarom altijd om de werkzaamheden in het contract vast te leggen. Dit is tevens een controle voor de persoon die u het contract verstrekt: hij/zij kan op een later moment nazien of het werk nog voldoet aan de wetgeving maar moet direct kunnen zien of het contract dat is aangeboden niet tot verdringing leidt.

Handig om te weten is dat opgedragen werkzaamheden met behoud van uitkering geweigerd mogen worden indien u merkt dat de werkzaamheden behoren tot betaalde arbeid. U ziet bijvoorbeeld uitzendkrachten die dezelfde werkzaamheden verrichten. Uw consulent dient dit ook met regelmaat, bijvoorbeeld na 2 maanden, 6 maanden en 12 maanden te controleren. Weigering van de werkzaamheden kan niet leiden tot het korten op uw uitkering. U accepteert immers wel de participatieplaats en/of de orientatiëperiode. Op rechtspraak.nl staat een document waarin u kunt lezen dat iemand is gekort op zijn uitkering na weigering van werkzaamheden maar dat deze korting onterecht is geweest. Uw consulent, niets meer dan een gemeenteambtenaar of iemand die door de gemeente is aangetrokken om het werk uit te voeren, mag u tevens niet bij elk wissewasje dreigen met het korten van uw uitkering. Doet deze dit wel dan kunt u concluderen dat deze persoon niet geschikt is voor het uitvoeren van zijn/haar taak. Het is aan u of u doorgaat met deze persoon, vraagt om een andere consulent of de persoon persoonlijk aansprakelijk stelt voor de toegebrachte schade: de onterechte korting, de gevolgen die u hierdoor ondervond en de geestelijke schade. Contact opnemen met Burgemeester & Wethouders van uw gemeente is een eerste goede optie om te kunnen herkennen of de gemeente zelf wel voldoende kennis bezit om de participatiewet uit te voeren.

Vacatures:

Op dit moment worden er nog geen commerciële werkzaamheden verricht aan deze website. U treft daarom nog geen vacatures en/of advertenties aan.